7 tips om comfortabel te vliegen

Wij zitten regelmatig in een vliegtuig en helaas hebben wij nog niet de economische status bereikt dat businessclass tot de mogelijkheden behoort :-). Omdat we gemerkt hebben dat een goede voorbereiding echt verschil maakt, wijd ik dit blog aan 7 tips om zo comfortabel mogelijk te vliegen.

1. Koffers met wielen

Als je thuis aan het inpakken bent, en je koffer ligt op je bed, dan ben je geneigd hem helemaal vol te stoppen. Zet je hem vervolgens op de grond, dan til je je een breuk. Hoewel je koffer in de meeste gevallen maar 20 kg mag wegen, is dat toch een heel gewicht om te verslepen.

Een hele simpele tip is dus: Kies voor een koffer met wieltjes. En dan geen twee, maar vier wieltjes. Echt, dat maakt een enorm verschil! Waar je met twee wieltjes toch nog de helft vooruit moet trekken, rolt de koffer met vier wieltjes heerlijk soepel voor je uit. En je kunt je handbagage erop zetten, omdat de koffer tijdens het vervoer niet scheef hangt.

Dan de handbagage. Ook daar kies ik voor een koffer op wieltjes. Twee in dit geval. Ik heb een hele handige koffer gevonden in een maatje die overdwars bovenop mijn grote koffer gezet kan worden. Aan de achterkant van de koffer zit een band die je over de stang heen trekt. Zo hoef ik nooit iets te tillen. Wanneer de grote koffer is ingeleverd, rol ik het kleine koffertje achter mij aan. En die gebruik ik ook als voetensteuntje, wanneer ik op het vliegveld moet wachten of zelfs in het vliegtuig. Dit koffertje is zo klein dat ie onder de stoel voor je geschoven kan worden. Je hebt dus altijd je spulletjes én een voetensteuntje bij de hand.

2. Economisch inpakken

Makkelijker gezegd dan gedaan. Voor mij werkte het goed om setjes te maken. Ervan uitgaande dat ik een setje twee keer kon dragen, dwong ik mezelf ertoe om keuzes te maken. Waren er meer mogelijkheden qua passende setjes, dan koos ik diegene die ik met dezelfde schoenen kon dragen. Want schoenen, lieve mensen, die zijn echt zo onhandig en zwaar om mee te nemen. Heb je toch te weinig mee? Dan is dat toch een mooie reden om ter plekke wat nieuws te kopen 😘.

Koop mini-verpakkingen voor je toiletartikelen, zodat je de eerste dagen genoeg hebt. En vergeet niet: in de handbagage mag je alleen verpakkingen meenemen die minder dan 100 ml vloeistof bevatten. Ook al is de helft er al uit.

3. Kleding die niet knelt

Onderweg draag ik altijd dichte schoenen en een dubbele laag kleding. Dat is niet alleen om ruimte te sparen in de koffer. In het vliegtuig kan het heel warm, maar ook heel koud zijn. De airco kan soms ook heel hard aan het blazen zijn, dus neem een sjaal mee in je handbagage, ook al vallen de mussen van het dak door de hitte. En zorg dat je kleding niet strak zit. Travelstof is heerlijk om te dragen. Blijf je er ook nog een beetje strak uitzien, want travel kreukt bijna niet.

Draag zo min mogelijk sieraden, horloges en riemen onderweg. Of zorg in ieder geval dat ze gemakkelijk af kunnen. Je zult zien dat ze gaan piepen in het poortje.

Draag schoenen onder de enkels, dan hoef je ze in de meeste gevallen niet uit te doen.

4. Genoeg drinken

Je mag geen flesjes water meenemen wanneer je door de beveiliging gaat, maar drink voor en na de controle genoeg water. In een vliegtuig is de lucht heel droog dus zorg dat je niet uitdroogt. Krijg je hoofdpijn van. Bang om te veel te moeten plassen onderweg? Niet erg, want bewegen is ook heel goed. Ga gerust een keertje vaker naar de vliegtuig wc, zeker als je langere vluchten maakt. Het voorkomt dikke enkels en handen. Eigenlijk moet ik nu zeggen: vermijd alcohol……

Eerlijkheidshalve moet ik echter bekennen dat ik graag een wijntje neem ter ontspanning en om de lichte vliegangst te relativeren. Teveel alcohol is echt niet handig. Je slaapt er misschien goed op, maar als je middenin een lange vlucht wakker wordt ben je geradbraakt. Beetje rustig aan dus, met die gratis drankjes :-).

5. Vermaak jezelf

Tijdens lange vluchten is er vaak een entertainmentsysteem aan boord. Toch is onze ervaring dat er lang niet altijd iets bij is, dat ons kan boeien. Daarom bereiden wij ons goed voor, door thuis al van alles te downloaden op onze telefoons en laptops. Heb je een Netflix, Videoland of Spotify account? Dan kun je zonder extra kosten films, series en muziek downloaden om offline af te spelen. Koop er een koptelefoon met noice reduction bij en je hebt ook geen last van huilende kinderen of je snurkende buurman.

Boeken meenemen hebben wij helemaal afgezworen. Lang heb ik vastgehouden aan het feit dat een echt boek toch wel veel fijner is dan een e-reader, maar inmiddels ben ik om en heb ik een Kobo. Het scheelt een hoop gesjouw, en je hebt altijd een uitgebreide collectie bij je. Kan geen echt boek tegenop.

6. Boek je stoel op tijd

Door schade en schande zijn wij wijs geworden op dit punt. Wij vlogen vorig jaar een paar keer met Transavia en vroegen ons af hoe het nu kon dat er geen stoelen meer naast elkaar vrij waren, terwijl we toch keurig op tijd online incheckten. Het bleek dat alle stoelen vooraf al gereserveerd kunnen worden, meestal meteen nadat je de vlucht geboekt hebt. Soms moet je hiervoor bijbetalen, wanneer je een stoel bij de nooduitgang wilt bijvoorbeeld. Veel stoelen zijn ook zonder bijbetaling te kiezen. Kijk hiervoor op de website van je vliegmaatschappij.

7. Betaal niet teveel

Vraag jij je ook weleens af hoe het komt dat de tarieven zo verschillend zijn, afhankelijk van de dag dat je vliegt, het tijdstip of de periode in het jaar? Zelfs het moment van boeken kan veel verschil maken, wanneer je een ticket koopt. Het beste is om verschillende vliegmaatschappijen te vergelijken op veel momenten, voordat je daadwerkelijk boekt. Je kunt het beste niet te lang van te voren, maar ook niet last minute boeken.

Zo’n drie tot vier maanden voor je vertrekdatum heb je de meeste kans op een gunstig geprijsd ticket. Heb je een flexibele reisdatum ingevuld? Dan is je kans op een goedkoper ticket nog groter. Op doordeweekse dagen zijn vliegtickets vaak goedkoper dan in het weekend. Misschien dat je met het geld dat je uitspaart een extra nachtje op je vakantiebestemming kunt verblijven? Het kan echt lonen om er op die manier naar te kijken. Ook het in de gaten houden van speciale acties van vliegmaatschappijen kan resultaat opleveren. Kortom: het is even een studie, maar het levert je wel wat op!

Fijne reis!

Ik hoop dat je reis met deze tips nog leuker wordt, en dat je vakantie al bij de voordeur begint. Heel veel reisplezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s