De 10 beste spots op Ibiza

Ik heb lang getwijfeld wat de beste manier is om je te vertellen welke mooie plekjes we allemaal bezocht hebben op Ibiza. Een dagboekvorm? Of categorieën maken, zoals stranden, dorpjes etc.? Uiteindelijk gekozen voor een TOP 10, omdat ik je ook niet met ellenlange verhalen wil vermoeien 🤓. Deze 10 must sees staan niet op volgorde van aantrekkelijkheid. Je moet ze gewoon allemaal bij langs 😀😀. Nou, let op, hier komen ze!

1. De oude stad van Ibiza-stad

De hoofdstad van Ibiza is Eivissa, ook wel Ibiza-stad genoemd. In het wat nieuwere deel van Eivissa kun je goed winkelen. Je vindt er tal van grote warenhuizen en moderne winkels. Een echte must see is echter de oude stad. In de kronkelende straatjes zijn honderden kleine winkeltjes die binnen en buiten hun handelswaar uitstallen. Daar tussendoor vind je pleintjes met kramen met hierop nog meer leuke spulletjes. Allemaal in Ibiza-style, waardoor je meteen een heel zonnig en vrolijk gevoel krijgt. Terrasjes zijn er in overvloed, zowel om iets te eten als te drinken. Vanaf 10 uur ’s morgens bouwen de ondernemers hun stalletjes en terrasjes op en kan het genieten beginnen. Ook ’s avonds kun je hier prima terecht, bijvoorbeeld voor tapas of paella.

Ben je goed ter been, dan raden we je zeker aan ook het kasteel op de heuvel te bezoeken. De moeite waard vanwege de prachtige uitzichten, de leuke terrasjes en schilderachtige taferelen.

2. De boulevard van Ibiza-stad

Met uitzicht op de zee en de veerboten en andere grote schepen zit je heerlijk op de boulevard. Er is hier geen strand, maar je kunt wel lekker flaneren en mensen kijken. Wij zaten bijna iedere morgen om een uurtje of 11 aan de cappuccino bij Ibiza Nr. 5. We vonden dit de leukste plek vanwege de gezellige banken, de relaxte muziek en de vriendelijke bediening. Overigens zie je op hun website via de link alleen maar plaatjes van het nachtleven. Wij hebben dat niet opgezocht, maar vonden dit juist in de ochtenduurtjes een fijne plek.

3. The Boathouse

Het eiland Ibiza verken je het beste met een huurauto. Op het vliegveld kun je er eentje huren. Dat werkt het handigst wanneer je dit vooraf thuis al online geregeld hebt. Wij kozen voor Goldcar, een vriendelijke maatschappij met gunstige tarieven. De verhuurbalie bevindt zich naast de bagagebanden en je auto staat meteen op het vliegveld voor je klaar.

TIP: wanneer je met meer personen reist, laat dan één van jullie meteen naar de balie van de verhuurmaatschappij gaan, terwijl de andere bij de bagageband op de koffers wacht. Trek een nummertje en je hoeft niet lang te wachten.

Oke, terug naar nummer 3. The Boathouse….. Met je auto rijd je naar het Noorden van Ibiza, naar het plaatsje San Vicent. Hier vind je aan de Cala San Vicente 3 op het mooie brede zandstrand de vintage beachclub The Boathouse. De Nederlandse eigenaren hebben gezorgd voor een heerlijk sfeertje, met banken, vachtjes, hangmatten en nog veel meer. Je kijkt je ogen uit, en je kunt er erg lekker lunchen. Wij namen de mini hamburgertjes met friet. Niet duur (kun je niet overal op Ibiza zeggen….) en erg lekker! Houd je van zonnen? Dan kun je op dit strand prima terecht.

4. Santa Eulalia

Santa Eulalia is een badplaats met een mooie boulevard aan een breed zandstrand. Je vindt er een scala aan restaurants en leuke winkeltjes. Het publiek is hier wat ouder dan op andere plekken op Ibiza. Het maakt het plaatsje wat bedaarder (weet niet hoe ik het anders moet uitleggen), maar zeker niet minder leuk om te bezoeken. Toen wij er waren, was er een markt op het centrale plein, waar je ook veel terrasjes ziet. Leuke armbandjes gekocht ☺️. Om iets te drinken ploften wij neer op de zitzakken aan het einde van de boulevard.

5. Reggae beach

Vlakbij de grote plaats San Antoni ligt Playa Pinet. Dit is niet zomaar een strand. Dit is Reggae Beach! De reggaemuziek schalt door de luidsprekers en de kleurrijke inrichting zorgt ervoor dat je je in Jamaica waant. Echt een superleuke plek om een drankje te doen. Wij aten mee met de gemeenschappelijke barbecue. Gewoon een kippenpoot en wat rijst en groente, maar toch zo grappig om mee te maken. Ook hier weer comfy zitzakken op het strand, maar je kunt ook gewoon een tafeltje en stoelen kiezen hoor 😎.

6. Punta Arabi

Dit stukje van Ibiza is vooral bekend om de grote hippiemarkt. Deze markt en de hippiemarkt Las Dalias zijn de twee grootste hippiemarkten van Ibiza. Ibiza wordt niet voor niets het hippie-eiland genoemd. Het is een wezenlijk onderdeel van de sfeer en je vindt het overal terug. Of het nu is in de handelswaar in de vele winkeltjes, de inrichting van de restaurants of de kledingstijl van veel vakantiegangers, het is onmiskenbaar anders dan andere zonnige bestemmingen. De hippiemarkten zijn dus echt een onderdeel van de cultuur, en daarom mag een bezoekje niet ontbreken. In december gingen wij naar Las Dalias. Dit keer bezochten we Punta Arabi.

TIP: Houd er rekening mee dat de markt Las Dalias alleen op zaterdag en de markt Punta Arabi alleen op woensdag geopend is. Plan daarom je bezoek in je vakantieschema.

Dan over de markten zelf. Wij vonden Punta Arabi niet zo bijzonder. We waren snel uitgekeken op de nogal commerciele en drukke markt. We kregen er een heel ander gevoel bij, dan we hadden bij Las Dalias. Hoewel deze laatste markt een stukje kleiner is, was daar het echte hippiegevoel veel meer aanwezig. Compleet met live muziek en gezamenlijk eten uit een hele grote pan. Dus kun je er maar eentje bezoeken? Kies dan voor Las Dalias. Heb je tijd voor twee markten? Dan kan een bezoekje aan Punta Arabi natuurlijk geen kwaad 😁.

Toch een beetje teleurgesteld wandelden we nog wat in de omgeving en wat denk je? We vonden een heel mooie strand. Totaal onverwacht. We zagen mensen stiekem naakt zwemmen in een baaitje, we maakten foto’s op een gammele vlonder met een geweldig uitzicht over een azuurblauwe zee. En we namen een drankje met de voetjes in het zand. Toch nog een geslaagd uitje en daarom komt niet de markt, maar juist dit plekje in onze top 10!

7. Lifestyle winkel Sluiz

Twee van de dagen dat wij op Ibiza waren, was het regenachtig weer. Nu zijn wij zelf geen mensen die dag in dag uit op het strand liggen, maar met regen wandel je niet even lekker een stukje…. Gelukkig dat een vriendin van ons, ons wees op de lifestyle winkel Sluiz. Deze winkel met ruim 6000 m2 vloeroppervlak is een bezienswaardigheid op zich! De megastore herbergt kleding, interieurspulletjes, meubilair en nog veel meer. Alles in Ibiza-style natuurlijk. Het is een soort Xenos XXXL maar met een twist. Dat zie je al aan de entree waarbij ze een stuk of 10 grote plastic koeien in de bomen gehangen hebben. Waarom? Geen idee… Bij binnenkomst word je wakkergeschud met confronterende teksten, waardoor je denkt: ‘Waar ben ik nu beland?’

Wanneer je vervolgens aan je wandeling begint, en in beslag genomen wordt door de veelheid aan kleuren, geuren en mooie spulletjes, sta je ineens in een lunchroom, omgeven door werkelijk duizenden schilderijen die aan de wanden en het plafond bevestigd zijn. Operamuziek, kroonluchters en gebloemde stoelen maken het plaatje compleet. De sfeer is niet te omschrijven, je moet het gewoon een keertje meemaken. Niks gekocht, maar wel genoten van deze gekke, bijna bizarre plek.

TIP: Sluiz ligt naast het pittoreske dorpje Santa Gertrudis. Leuk om rond te wandelen. Je vindt er naast terrasjes ook een paar bijzondere vintage winkels. De kringloopwinkels van Ibiza, zeg maar 😆. Gewoon even rondsnuffelen.

8. Ses Salines

Ses Salines is beschermd natuurgebied dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De zoutvelden van Ibiza liggen hier, het witte goud waar Ibiza van leefde voordat toerisme de hoofdinkomstenbron werd. Je rijdt er dwars doorheen wanneer je koers zet naar het strand op het meest zuidelijke puntje van Ibiza.

Dit lange witte zandstrand is gedeeltelijk bestemd voor nudisten. Lekker streeploos bruin worden! Daar was het te koud voor, toen wij het strand bezochten, dus wij hielden de kleren dit keer aan en kozen voor een drankje met geweldig uitzicht over de zee. Bij de Beso Beachclub, een mooi plekje met vriendelijke bediening. Waren we wat langer gebleven, dan hadden we hier zeker een dagje strand ingepland! Daarom toch in de TOP 10, ook al waren wij er maar heel eventjes.

9. Formentera

Het eiland Formentera is te bereiken met een veerboot vanuit Ibiza-stad. Je bent er binnen 30 minuten of een uur, wanneer je de langzame boot neemt. Wij maakten er een tripje van een dagdeel van, maar je kunt je hier prima een dag of een paar dagen vermaken. In de haven kun je een fiets of een auto huren of een taxi nemen. Omdat ons doel vandaag beperkt is tot zonnen en strand, nemen wij een taxi naar de beachclub Beso Beach Formentera. Simpel gevonden via Google, dus we waren benieuwd wat we zouden aantreffen.

Na een korte rit werden we afgezet achter een duin. Een korte wandeling leidde ons naar de beachclub, die bestond uit oude meubels op het zand. Lekker muziekje erbij (er was een DJ) en wat trendy accessoires en je hebt een topplek! Hoe eenvoudig kan het zijn 😎. Wij liepen door naar de zee en huurden voor 20 euro twee bedjes, die we de rest van de dag konden gebruiken. Het mijmeren en turen over de zee kon beginnen 🙂.

Wanneer we honger krijgen lopen we naar de tafeltjes van Beso en bestellen een paella. Dat is ook zo’n beetje het enige gerecht wat een beetje betaalbaar is. Da’s wel jammer, maar het mag de pret niet drukken.

Al snel is het weer tijd om te vertrekken. Noel is de man van de speciale service van Beso. Met zijn supersnelle rubberboot brengt ons in recordtijd weer terug naar de haven.

TIP: Bepaal met welke maatschappij je wilt varen. Balearia en Trasmapi hebben vergelijkbare luxe schepen, maar zijn ook het duurst. Kies je voor de toeristische Aquabus, dan ben je voordeliger uit. De prijzen lopen uiteen van 20 euro (Aquabus, reistijd meer dan een uur) tot 45 euro voor een retour (Balearia, Trasmapi, snelboot 30 minuten).

10. Sunset Strip

Ik moest wel een beetje nadenken over deze nummer 10. Ons tochtje naar de Sunset Strip is namelijk een beetje verregend. Dus eigenlijk weten we niet zeker of deze plek wel een plaatsje in de top 10 waard is. Toch is het de hekkensluiter, omdat we de hele scene met clubs, DJ’s en het uitzicht over zee wel heel gaaf vinden. Ibiza staat niet alleen bekend als hippie eiland, maar ook als party eiland. De schreeuwerige billboards waarop alle bekende DJ’s zich aandienen, staan op iedere hoek van de grote wegen.

Ben je niet meer zo piep, dan is het nachtleven na twaalven misschien niet zo aan je besteed. Dan kan de Sunset Strip een leuk alternatief zijn. Je loopt over een lange vlonder langs allerlei clubs, restaurants, en mooie plekjes. Zo ervaar je wél de DJ’s en de dance sfeer. Maar niet het nachtwerk en de grote clubs. Je vindt de Sunset Strip bij San Antonio.

Tot slot

Ibiza heeft veel te bieden. Vooral wanneer je houdt van zon, strand, zee, lekker eten, chillen. En wie houdt daar op zijn tijd nu niet van 🙂. De cultuur vind je vooral terug in de pittoreske huizen, het oude kasteel en de kronkelende straatjes. Verwacht verder niet teveel echte bezienswaardigheden, maar kom hier vooral om tot rust te komen. Want dat kan echt! Ook al is Ibiza een party-eiland. Dat leven speelt zich namelijk vooral af in en om de grote clubs die buiten het centrum gelegen zijn. Wanneer je daar niet voor komt, heb je er ook geen hinder van.

Wij komen zeker terug, want er zijn nog veel meer stranden en leuke plekken te ontdekken! Kijk en lees je dan ook weer mee?

Liefs, Miranda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s