De 8 mooiste plekjes van Frans Baskenland

Na onze familievakantie was het meteen weer volle bak qua werken, opruimen, wassen etc. Dus wat later dan gepland los ik mijn belofte in om een blog te schrijven over de mooiste plekjes in het gebied dat wij bezocht hebben. Ik heb het voor het gemak maar even Frans Baskenland genoemd. Sommigen noemen het ook de Pyrenee-Atlantique of Aquitaine.

Omdat we met 14 mensen op vakantie gingen (familie en vrienden), kozen we voor een verblijf in een grote Pipi Langkous villa in het plaatsje LABASTIDE VILLEFRANCHE. Compleet met veranda, grote tuin, biljartkamer, barbecue en privé zwembad, dus genoeg te doen rondom het basisstation. De verleiding was dan ook groot om lekker op een ligbedje te ploffen, te zonnen en zwemmen en te wachten tot het redelijkerwijs laat genoeg was om aan een wijntje te beginnen :-). En, ik moet toegeven, dit soort dagen waren er zeker bij! Voor het blog is dat niet zo spannend, dus ik beperk mij hier tot de hoogtepunten van de streek.

1. Biarritz

Deze gezellige badplaats heeft alles wat je aan de kust nodig hebt. Een lekker breed zandstrand, een mooie boulevard, terrasjes en een historisch stadscentrum met veel leuke winkeltjes. Kom je op woensdag, dan is er tevens een markt, dus dan is de dag helemaal snel om.

De golven zijn goed bedwingbaar en we hebben tijdens ons verblijf geen kwal gespot, ondanks de vele waarschuwingen die we in Nederland al tot ons namen via de TV. Denk eraan dat je wel even kijkt naar de kleur van de vlag, want de zee kan soms onstuimig zijn. Een tweede tip is: neem je eigen kleed of stoeltjes mee, want er zijn geen ligbedden en parasols te huur (voor zover wij gezien hebben). En kom op tijd, want het kan druk zijn, ook in de parkeergarages dichtbij het strand.

2. Le Train d’Artouste

Het nationaal park de Pyreneeën is sowieso een tochtje waard. Je wordt getrakteerd op prachtige uitzichten, bergmeren en kronkelende wegen naar de top. Wij koersten naar Larun, omdat van hieruit een gondel en een toeristentreintje vertrekt naar het hoogste punt, zo’n 2.000 meter hoog.

Het vertrekpunt van de gondel is meteen een pleintje met terrasjes en winkeltjes. Prima om je even te vermaken, en dat is ook nodig, want de tickets voor het treintje koop je ter plekke, maar dan moet je daarna nog ongeveer een uur wachten. De treintjes gaan wel regelmatig, maar zijn ook snel vol. En je krijgt echt een vertrektijd toegewezen. Geen nood, want na de lange rit door de bergen is het heerlijk toeven op één van de zonnige terrassen. Let op: de gondel brengt je naar het startpunt van het treintje, en die doet er zo’n 20 minuten over. Stap er dus tijdig in, om op tijd bij het treintje te zijn.

De uitzichten vanuit de gondel en het treintje zijn adembenemend. Boven aangekomen volgt een klimpartij over rotsen en vervallen trappen, om uiteindelijk aan de andere kant van de berg ineens uit te kijken over een groot turquoise blauw stuwmeer. Niet geschikt wanneer je moeilijk ter been bent, dus mijn pa en ma bleven lekker aan de kant van de weg zitten kijken naar alle klimmende mensen. Na ruim een uur stap je weer in het treintje, die dezelfde route van een uur terugneemt. Dat is wel wat lang, je hebt het tenslotte al gezien, maar goed, een kniesoor die daarop let.

Al met al ben je wel de hele dag onderweg, zeker wanneer je zoals wij nog een kleine 100 km moet rijden voordat je bij de gondel bent. Wij vonden het echt een aanrader en hebben onze familieleden, die niet mee waren gegaan, getipt. Zij gingen een paar dagen later, en kwamen net als wij vol enthousiaste verhalen terug. Ook voor gezinnen met kinderen een fantastische ervaring!

3. Lourdes

Iedereen kent de plek. Van TV, uit boeken of misschien ben je er wel geweest. Eerlijk gezegd kwamen wij er per toeval achter dat Lourdes voor ons wel te berijden was, vanaf onze vakantiewoning. Toch even getwijfeld, of het wel de moeite waard was. We zijn tenslotte niet katholiek, dus een eventueel bezoek zou niet uit religieuze overwegingen zijn. Een bewolkte dag gaf de doorslag. Het was een perfecte dag om een bezienswaardigheid te bekijken. Moeder en bonusmoeder wilden wel mee en we reden met z’n viertjes naar de heilige plek.

Een tip: laat je niet verleiden om ver buiten het stadje te parkeren. Wanneer je er op tijd bent (lees: voor 11 uur ’s morgens), kun je prima terecht in een parkeergarage midden tussen de souvenirwinkeltjes en op een steenworp afstand van de bedevaartsplek.

Inderdaad, ik hoor je denken: souvenirwinkeltjes? En ja, men probeert op allerlei manieren geld te verdienen aan dit fenomeen. Er worden voornamelijk sieraden, kaarsen, waterflesjes en jerrycans verkocht, die gevuld kunnen worden met het gewijde water. Dit water vind je verderop en komt gewoon uit de kraan hoor, maar het is blijkbaar afkomstig uit een geneeskrachtige bron die in Lourdes ligt. Veel mensen komen hier regelmatig om water te halen of te baden.

Binnen de hekken van het terrein waarop de kerken liggen, is het gelukkig niet volgebouwd met winkels en/of kramen. Hier heerst, ondanks de vele mensen, een rustige en respectvolle sfeer. Wij werden er ook stil van en bezochten de verschillende gebouwen met gepaste eerbied voor de mensen die er aan het bidden waren. Buiten was een mis gaande en we genoten van het koor en het schouwspel met mooie kostuums. Geen idee waar het verder over ging, maar het geluid en beeld waren prachtig.

Wij vonden het een mooie ervaring en hadden geen spijt dat we gegaan waren. Door het omliggende park wandelden we terug naar het toeristische gedeelte. We namen een drankje op een terras en zochten toen onze auto weer op. Tijd voor de volgende attractie….

4. De grotten van Bettharam

Op 20 minuten rijden van Lourdes vind je deze grotten. We zagen het overal aangeplakt staan en besloten er naartoe te gaan. Eenmaal aangekomen werd ons verteld dat het een uur wachten was, voordat we naar binnen konden. Het was nogal druk.

We sloten toch aan en wachten, wachten, wachten, tot we na 2 uur eindelijk naar binnen konden. Ons geduld werd wel beloond. De grotten waren zeer indrukwekkend. Vier verdiepingen vol schatten van de natuur zoals stalagmieten en stalactieten. Een stalagmiet is een druipsteenkegel en komt voornamelijk voor in druipsteengrotten. Ze ontstaan uit het water dat afdruipt van kegels die van het dak van een grot naar beneden groeien, de stalactieten. Soms raken ze elkaar, maar dat duurt eeuwen.

We werden vervoerd met een boot en een treintje, maar het merendeel van de tocht verliep te voet. Dat was nog wel een dingetje voor ons gezelschap. De in totaal 500 traptreden gaan je niet in de koude kleren zitten. En dan heb ik het niet over mooi gladgeslepen treden. Het was iedere stap weer oppassen geblazen, waar je je voeten neerzette in het donker.

Wil je deze grotten bezoeken? Het is de moeite waard, maar doe het vooral vroeg! Dan zijn de wachtrijen het kortst. Ben je slecht ter been? Dan raad ik het niet aan. Hoewel deze dames het toch een hele mooie dag vonden, ondanks het geklauter :-).

5. San Sebastian

Wanneer je zo dicht bij de Spaanse grens bent, mag een dagtochtje naar de buren niet ontbreken, vonden wij. We kozen voor San Sebastian, de stad die bekend staat om de tapas. Die worden daar overigens Pintxos genoemd en zijn er overvloedig te vinden. Behalve de lekkere hapjes, heeft de stad meer te bieden. Er is een gezellig stadscentrum waar je uitbundig kunt shoppen en het strand en de boulevard zijn kilometers lang. Lekker flaneren dus!

6. De landelijke omgeving

Niet meteen een attractie, maar wel een bezienswaardigheid. Misschien wel de mooiste. Het landschap rondom LABASTIDE VILLEFRANCHE is zo prachtig! Glooiende heuvels met groene velden, wijnranken, kleine dorpjes en kronkelende wegen. Wij pakten regelmatig de auto om gewoon even rond te rijden en te genieten van de omgeving. Een ritje naar de supermarkt of de bakker was dan ook geen straf. Ook wandelen en fietsen kan er goed, al moet je wel even zoeken naar de speciale paden. Langs de weg wandelen of fietsen is niet echt veilig en de mensen zijn het hier ook niet gewend.

De keerzijde van de omgeving is het feit dat de dorpjes veelal nogal uitgestorven zijn. In letterlijke zin….. De jeugd is vertrokken en de ouderen blijven binnen. Winkels zijn er in de kleine dorpjes niet te vinden, of ze zijn gesloten. En dat terwijl wij er toch in het hoogseizoen waren. Wij verbaasden ons erover. Gelukkig vonden we in de wat grotere stadjes wel wat meer vertier, in de vorm van een markt of een terrasje.

7. De markt in Peyrehorade

De dames togen op een van de eerste dagen van onze vakantie samen naar een dorpje dat zo’n 20 minuten van ons vandaan lag. Het is daar elke woensdag marktdag, en dat wilden we wel even zien. We verwachten een kleine markt met een paar groente- en fruitkramen, maar werden verrast! Het hele stadje stond werkelijk propvol kramen met kleding, tassen, sieraden en allerlei andere leuke dingen. De zon scheen en we hadden een topdag. Natuurlijk moest er van alles gepast en gekocht worden en puften we uit met cappuccino op een terrasje onder de kerktoren. Ben je op een woensdag in de buurt van Peyrehorade? Vergeet dan een bezoek aan deze markt niet!

8. De augustusfeesten

De Fransen hebben vaak vakantie in augustus. In de omgeving waar wij waren is het niet super-toeristisch, maar toch komen er nog best veel Fransen hier vakantie vieren. In veel stadjes worden er voor hen en voor de eigen inwoners in het eerste weekend van augustus feesten georganiseerd om de vakantie in te luiden. Je ziet het aan spandoeken die over de wegen heen gespannen zijn. Ben je rond die tijd in Frankrijk, dan is het hartstikke leuk om zo’n feest te bezoeken. Er is muziek, lekker eten en drinken, kermis en nog veel meer. Kortom, een leuke activiteit voor jong en oud!

Tot slot

Ja, dan het ‘eindoordeel’. Best nog wel ingewikkeld om een eerlijk advies te geven over dit gebied. Het ligt een beetje aan je eigen interesses. Hou je van rust, mooie landschappen en af en toe een bezoek aan een leuke (bad) plaats? Dan zul je het hier fijn hebben. Hou je van wat meer vertier en vermaak, en misschien ook stiekem wel van een meer toeristische omgeving? Dan kun je beter kiezen voor een vakantie dichter bij de kust van Frankrijk of Spanje.

Onze overall ervaring? Wij hebben een hele mooie vakantie gehad, maar trokken zelf de conclusie dat een iets levendiger omgeving meer bij ons past. We braken daarom de terugweg op in twee stukken en brachten nog een nachtje door in de stad Tours. Na 14 dagen met 14 mensen a la campagne, genoten we daar samen nog even van het stadse leven :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s