Maleisië

In januari 2018 maakten we een reis door Maleisië. We wisselden de grote stad Kuala Lumpur af met het junglegebied Taman Negara en bezochten de eilanden Penang en Langkawi. Bekijk op de website van Fox alle informatie over deze prachtige reis.

Na een voorspoedige treinreis checken we volautomatisch onze koffers in bij KLM. Wat een zegen dat je tegenwoordig geen drie uur van te voren meer op het vliegveld hoeft te zijn. Dat wij er toch ruim op tijd arriveren heeft een andere reden. Een hele simpele. Gewoon om rond te kijken… Ik geniet altijd van het internationale karakter van een grote luchthaven. Mensen kijken krijgt hier een hele andere dimensie. Het geeft me energie en ik krijg er inspiratie van. We nestelen ons op een terrasje om de mensenmassa voorbij te zien trekken. Hollend, zoekend of sjorrend aan hun koffer. Waar gaan ze heen? Of waar komen ze vandaan? Sommige mensen omhelzen elkaar bij het weerzien. Hoe lang hebben ze erop moeten wachten? Wat is hun verhaal? Net voordat ik me echt in een aflevering van ‘Hello Goodbye’ waan is het tijd om te vertrekken. Tijd voor ons eigen verhaal.

Na een vliegreis van een uurtje of 10 staan we in Kuala Lumpur. De klamme warmte verraadt dat we ons in Azië bevinden. Heerlijk! Ons eerste hotel is gelegen in het oude stadscentrum vlakbij China Town. Altijd leuk om rond te dwalen tussen de talloze nepartikelen en andere rommel. Al voel je je wel een olifant tussen al die kleine mensjes en nauwe doorgangetjes :-).

Behalve de Chinezen en hun spullen is er nog veel meer te zien. We maken een stadstour langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het in Moorse stijl gebouwde station, de gigantische Petronas Towers, de Blauwe Moskee, het Nationaal Museum, het Merdeka plein en het Koninklijk Paleis. Verder bezoeken we de indrukwekkende Batu Caves, de eeuwenoude hindoegrotten met vele prachtige heiligdommen.

Hiervoor moeten we wel eerst een trap met ruim 200 treden op, vol met apen… Niet mijn ding. Best schattig hoor, maar dan in een kooi of in de vrije natuur. Wanneer je steeds moet opletten of je tas niet weggegraaid wordt krijg ik de kriebels… Gelukkig heb ik mijn beschermheer bij me, die ze resoluut uit mijn buurt heeft gehouden :-). En… eerlijk is eerlijk…. van een afstandje zijn ze best lief…. en fotogeniek!

Hoe leuk de stadstour in groepsverband ook is, we besluiten toch de volgende dag met z’n tweetjes de hoofdstad te gaan verkennen. Wandelen, kijken, shoppen en daarna chillen in de Bob Marley bar. Ik heb alvast een hoed gekocht omdat we de dag erop de jungle in gaan. ’s Avonds vinden we een gave plek om te eten en tot besluit lurken we samen aan de waterpijp. Willem vergaapt zich bij terugkomst nog even aan de Missen die vanwege een Missverkiezing in ons hotel verblijven. Topdag!

Op naar de Taman Negara, de zeer dichte jungle van Maleisië. Een deel hiervan is gekapt en heeft plaatsgemaakt voor palmbomen. De palmolie is ingrediënt voor veel artikelen en zorgt voor een grote inkomstenbron voor Maleisië. Gelukkig is het land heel groen en bosrijk, dus er valt nog voldoende jungle te verkennen. Het kappen is tegenwoordig gereguleerd zodat niet al het regenwoud langzamerhand verdwijnt.

Voordat we via de rivier diep de jungle ingevaren worden brengen we een bezoek aan een lokale markt. We scoren een kippetje als lunch :-). Andere foto’s laat ik even achterwege. Je moet er een sterke maag voor hebben…..

Na een drie uur durende tocht met een longtailboot komen we terecht in een prachtig resort waar de apen wederom de dienst uitmaken. Ramen en deuren dichthouden dus… Wij gaan erop uit en lopen over de Canopy Walkway, een pad over 7 bruggen op 35 meter hoogte tussen de boomtoppen. Daarna bezoeken we de Orang Asli, de oorspronkelijke bewoners van Maleisie. Ze schieten de apen uit de bomen met een blaaspijp met gifpijltjes. Nuttige lui, die bosjesmannen!

Onze volgende bestemming ligt in de Cameron Highlands. Een voormalige Engelse kolonie waar nu voornamelijk theeplantages zijn. Het is er wat koeler waardoor dit gebied ook erg veel door Maleisiërs wordt bezocht tijdens hun vakantie. Wij gebruiken deze dagen ook om een heerlijke rustgevende lichaamsmassage te ondergaan.

Dan is het al weer tijd voor de volgende bestemming: het eiland Penang. Een plek waar veel grote internationale bedrijven kantoor houden. Ook voor toeristen is er veel te beleven. Een echt stads eiland. Wel met een strand maar toch vooral bekend vanwege Georgetown, de hoofdstad. Wij hebben geluk. Ons hotel is gelegen middenin Georgetown, maar heeft ook een vestiging aan het strand, met faciliteiten waar we gratis gebruik van mogen maken. Eerst maar eens Georgetown verkennen. We wandelen door Chinatown (ja, ook hier is er eentje) en Little India. Het is bloedheet maar gelukkig zijn er in de stad ook voldoende koelkasten…. Zo noemen we de grote winkelmalls met airco :-). Terug nemen we de Trisha, een fietstaxi.

Natuurlijk eten we die avond in een foodcourt om de hoek. Deze manier van uit eten gaan moet je echt uitproberen wanneer je in Azie bent. Voor een appel en een ei kun je allerlei gerechten kopen bij diverse standjes. Ondertussen wordt je vermaakt met live muziek en entertainment. De kikkerpap laat ik onberoerd, maar de sushi is verrukkelijk!

De bonus van ons hotel is de geweldige skybar op het dak. Compleet met draaiend restaurant zodat je tijdens het dineren een fantastisch uitzicht hebt over de hele stad. Kan het mooier?

Na alle indrukken is het nu tijd om te ontspannen. Dat doen we op Langkawi, het Bounty eiland van Maleisië. Na een bootreis met de Ferry komen we aan in ons resort voor de laatste dagen. Het overtreft onze verwachtingen. Wit strand, blauwe warme zee en een heerlijk zwembad. Ons huisje heeft zeezicht en is van alle gemakken voorzien. Toch gaan we hier geen drie dagen op onze luie …… liggen. De Mangrovetocht moet namelijk prachtig zijn. En ook de sunsetcruise willen we niet missen. De laatste dag dan toch eindelijk nog even zonnen om daarna voldaan terug te keren naar het koude Nederland.

Eenmaal terug in Zwolle hebben we toch wel een paar dagen nodig om bij te komen van onze jetlag. Geeft helemaal niks, want die gebruiken we om onze volgende vakantiebestemming uit te zoeken. We hebben namelijk de smaak goed te pakken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s